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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
Q: 
How will this trial effect patient medication?
A: 
There is no change to patient medication; this is not a drug trial

Q: 
What is meant by new diagnosis?

A: 
New diagnosis has been deemed to be less than four months from date of endoscopy confirming Barrett’s metaplasia and the patient consenting to trial entry.  This is a suggested period for the time it takes from endoscopy to informing the patient of the results.
Q: 
Does this mean the patient will require additional endoscopies?

A: 
No, the 2 yearly endoscopy will be 2 years after their last endoscopy prior to entry into the BOSS trial


e.g. if a patient is recruited 10 months post scope their 2 year endoscopy will be due 14 months later.

Q:
Is there funding?

A:
Yes, a one-off payment of £44 per patient recruited.  This will be paid annually, covering the period 1st February – 31st January and invoices should be submitted to Sue Woods by 28th February each year.


In addition there is a support funding cost per patient, this should be claimed through your host organisations arrangement with your Local Comprehensive Research Network.
Q. 
What will happen if patients develop cancer, in the endoscopy at need arm and decide to pursue legal action.

A.  
This trial has been given ethical approval and funding because there is insufficient evidence to support 2 yearly endoscopy.  NHS indemnity covers this trial for the self same reasons.
Q. 
Do the NCRN numbers count towards our cancer trials recruitment numbers?

A. 
Yes, in the same way as those who took part in the Aspect trial. The NCRN is fully on board with this kind of trial.



PTO

Q. 
Can patients with Low grade Dysplasia enter the BOSS study?

A.  
Yes they can as long as clinicians are happy for their patient to be, potentially, randomised to endoscopy at need.  If there is clinician concern then these patients should not be entered.
Q. 
What information needs to be submitted for randomisation

A.
The completed initial history sheet along with the Trusts Gastroscopy and Histology reports relating to the most recent Endoscopy.  If the patient completed the QoL whilst in clinic then this can be faxed through at the same time.  Also if a Helicobacter test was undertaken and the results are known, then the completed Helicobacter up-date Form can be sent.

Q. 
What is meant by “new diagnosis” on the Randomisation Fax back Sheet

A.
A new diagnosis is deemed as, 4 months from the date Confirming Barrett’s to the date the completed Initial History Sheet is received by the BOSS Trial Team.
Q. 
What is meant by the term “was indefinite for dysplasia present” on the Endoscopy Form? 

A.
A diagnosis of ‘indefinite for dysplasia’ is most often made where there are changes suggestive of dysplasia but inflammatory changes make the distinction impossible.  Such a pathological diagnosis should promote early re-evaluation with extensive biopsies following a course of PPI therapy.  If this, together with a subsequent endoscopy and multiple biopsies at 6 months fail to reveal definite evidence of dysplasia, then the patient can return to routine surveillance. 
Q. 
How long will it take to get the results of the randomisation

A.
The BOSS Trial Team will endeavour to randomise patients within 24 hours of receipt of a completed submission.
Q. 
Do patients who agree to go in the Data Collection Only part of the study receive a QoL Questionnaire

A.
No, the only information required is the completion of the inclusion criteria and the box is ticked next to ‘This patient has consented to provide anonymised information only’ and then section 2 and 3 of the initial history sheet.
Q. 
What happens to the data collection only patient details

A.
The consent form and initial history sheet should be kept within the site file; there is no need for this information to go in the patients medical records
Q. 
How do I complete the Length of Circumferential and Tongues of Columnar Lining

A.
The minimal figure in Circumferential (C) can be 0, if Tongues (M) is >2, thus M is the maximal (i.e. total).  If no M, C must be >1 and this figure should be entered into M, M has got to be at least as big as C.  

e.g. there should be no blanks within the response, therefore if C is 0cms and tongues 5cms the response would be 

Length of circumferential Columnar Lining  




C     0   0     .    0     cm     
 

Length of Tongues of Columnar Lining (maximal extent - i.e. total length)

M     0   5     .    0     cm   
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